SKAT

Alle danskere skal betale en vis procentdel af deres løn til SKAT. Skat er penge der bliver indkrævet til at betale offentlige ydelser. I Danmark dækker dette bl.a. skole, læge, kommuner etc. Vi i Danmark betaler vi en af de højeste skatter i verden. Dette er der en række konsekvenser ved.

Det gør at vi har mindre penge imellem hænderne som personer. Om dette er godt eller skidt afhænger af ens politiske og økonomiske holdning. Som kommunist går du f.eks. ind for en høj skat og som liberal går du ind for en lav skat. Danmarks høje skat medfører også at vi ikke har brugerbetaling på de fleste offentlige ydelser. Dette er bl.a. skole, læge, infrastruktur etc. Det danske skattevæsen er slået sammen med told, som opkræver afgifter på f.eks. importeret ting. 

I Danmark er det indkomstskatter som er det mest normale. Dette er den skat der bliver opkrævet på din løn, og som variere efter hvor meget du tjener. Der er også obligatoriske bidrag til sociale ordninger. Dette kunne f.eks. være A-kasse eller efterlønskontigenter. Der er også arbejdsmarkedsbidrag og beskatning af formue og ejendom. Alt dette bliver kontrolleret af Skat.

Moms og afgifter

I Danmark har vi udover skat også afgifter på en lang række ting. Den vigtigste er moms, også kendt som merværdiafgift. Det er en indirekte skat, der tillægges varer, og beregnes af varens salgspræcis og opkræves af sælger. I Danmark ligger momsen på 25%, og vi har derfor også en af de højeste momsafgifter muligt. Momsen er nogle gange diskussions emne for poltikkerne. Det er en måde at reducere forbrugernes købsvaner ved at hæve eller sænke momsen på bestemte produkgrupper.

Udover moms har vi også afgifter på specifikke varergrupper. Dette kunne f.eks. være tobaksafgiften som der er på cigaretter, cigarer etc. Tobaksafgiften lå d.1 april 2012 på 772,50 kr. pr. kg. Fintskåret tobak.
Mange vælger derfor at tage til tyskland når de skal købe slik og sodavand og alkohol, da deres afgifter dernede er mindre. Afgiften på 100 cl spiritus med 37% alkohol er i Danmark 55 kr, og afgiften på chokolade og slik ligger på 25 kr. pr. kg.

Danmark tjente i 2013 omkring 900.000.000 på skatter og afgifter. Herudover tjente de 500.000.000 på personlige indkomstskatter. Du kan på hjemmesiden DanmarksStatistik.dk se ” Den samlede beskatning fordelt på de enkelte skatter og afgifter efter type”. Her kan du se hvor mange penge der er indhentet af regeringen i forskellige afgifter. Du kan se dette helt tilbage til 1947.

Disclaimer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *